Over ons

Bij NJV de Haven zeil je niet zomaar in een bootje, maar in klassieke houten vletten die een flinke geschiedenis hebben. Voorheen werden ze gebruikt als reddingboot bij Zandvoort en als postboot voor Terschelling. Leren zeilen is spelen met de boot, met water en wind, je leert kijken, voelen en horen wat water en wind met de boot doen en je bent aldoor bezig daar het goede evenwicht in te vinden. Je bent aan het spelen met natuurkrachten.

Een van de eerste dingen die je leert is de boot aan te passen aan de voortdurend wisselende omstandigheden. Je leert jouw boot te sturen in de richting waar jij hem hebben wilt. Dat is een geweldige ervaring! De mini’s (7-9 jaar) leren omgaan met het materiaal en maken kennis met zeilen, roeien en wrikken. Je kunt naast eigen diploma’s ook het CWO I diploma behalen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het samenwerken en verantwoordelijk zijn voor je boot en bootsmaatjes. Allerlei spelletjes en opdrachten op de wal horen daar ook bij.

De junioren (10-14 jaar) leren zelfstandig te varen in de vletten met volledig tuig. Er wordt gewerkt aan de verantwoordelijkheid van de leden door een bootsman en kwartiermeester aan te wijzen. Naast spelletjes en uitdagende activiteiten wordt er ook zeilles gegeven volgens het CWO systeem, bij de junioren tot en met CWO II en III.

De senioren (14-18 jaar) varen zelfstandig in iets grotere boten: 16-kwadraten. Ze kunnen de zeildiploma’s CWO II en III behalen en worden daarna opgeleid tot zeilinstructeur. Ook leren ze hun eigen boot te onderhouden, gaan ze weekenden weg en zwerven ze ’s zomers onder begeleiding twee weken met hun eigen boot over de Friese Meren.

Het kloppend hart van NJV de Haven is de vereniging; alle leden en stafleden zijn hier lid van. De activiteiten worden georganiseerd vanuit de vereniging. De boten en het clubhuis zijn eigendom van Stichting Zeeverkennersgroep Sint Jozef. Dit was van oorsprong een echte zeeverkennersgroep en is nog altijd lid van Scouting Nederland. De club is opgericht door Jaap Kramer, een zeiler en jachtarchitect die niet alleen aan de wieg stond van onze club, maar ook mede-oprichter was van het tijdschrift De Spiegel der Zeilvaart en de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers. Ook heeft hij diverse boeken geschreven over zeilen en alles wat daarbij komt kijken.

Het doel van onze stichting is om het materiaal en immaterieel cultureel erfgoed van NJV de Haven in stand te houden: het behoud van onze vloot en het delen en versterken van onze kennis van onderhoud en bijbehorende ambacht.