Nautische Jongeren Vereniging

NJV in de Bokkepoot (blad van LVBHB) – juni 2018. Door: Han Visser

Opmerking: De Haven heeft sinds de jaren vijftig gevaren met houten vletten die als bedrijfsvaartuig in gebruik zijn geweest voor diverse activiteiten. In het artikel is niet duidelijk naar voren gekomen dat deze oorspronkelijke bedrijfsvaartuigen inmiddels allemaal vervangen zijn door nieuwgebouwde houten vletten, gebouwd in de jaren ’70 en ’80 door Piet Bouhuys in Durgerdam.

 

 

Zeiljongeren restaureren zelf houten vlet

(foto’s: Alexander Senger)

HEEMSTEDE – Nautische Jongeren Vereniging De Haven heeft in eigen beheer een historische overnaadse zeilvlet gerestaureerd. De ‘Najade’ lag al heel lang in de loods aan de Nijverheidsweg in Heemstede te wachten op groot onderhoud.

Onder leiding van een oud-staflid heeft een aantal leden zelf huidplanken vervangen, spanten gebogen, de boot afgewerkt en haar klaar gemaakt voor gebruik tijdens een van de zomerkampen. Wegens het toenemend aantal jonge leden waren er onvoldoende vletten beschikbaar voor de zomerkampen, die traditioneel in juli worden gehouden.
Oud-staflid en vrijwilliger Klaas van Haeringen heeft, na het volgen van een botenbouwcursus, al eerder zijn eigen boot gebouwd en werkt in zijn vrije tijd ook als vrijwilliger op de Bataviawerf in Lelystad. Onder zijn leiding werd de ‘Najade’ grondig onder handen genomen. Na het vervangen van een aantal huidplanken, het bouwen van een zwaardkast en het vervangen van stukken van de spiegel, plaatsten de leden zelf vijf nieuwe eikenhouten spanten. Deze werden met stoom verhit en moesten met beheerste kracht in de romp worden ‘gebogen’. Dat is een secuur en snel klusje omdat ze na een minuut of twee al afgekoeld zijn. Na de afwerking zijn een nieuwe zwaardkast en de vlonders geplaatst, voordat de Najade te water kon worden gelaten. Er zijn plannen om ook een andere vlet onder handen te nemen.
De zeilvletten worden gebruikt voor het opleiden van de jongere leden; de mini’s en junioren. NJV De Haven, met haar wortels in de scouting, zeilt al sinds haar stichting in 1955 in overnaadse houten bootjes, zoals die in gebruik waren bij onder andere de strandwacht van Zandvoort. Zij kozen daarvoor, omdat ze de zeileigenschappen van de standaard Lelievlet onvoldoende vonden. De senioren, de oudste leden, varen in 16-kwadraten.
NJV De Haven is sinds 1955 gevestigd aan de Nijverheidsweg in Heemstede, tegenover de Mozartkade. Het is een algemene zeilvereniging voor jongeren van 7 tot 18 jaar. De Haven leidt op voor alle CWO-zeildiploma’s en wordt door vrijwilligers gerund. Dit jaar bestaat de zeilvereniging 60 jaar. Dat wordt in september feestelijk herdacht. Oud-leden kunnen zich daarvoor nog aanmelden op havenmeester@haventje.nl.

Artikel geplaatst op maandag 13 juli 2015 – 12:39

Foto’s

  • 3516743